What`s new

luni, 1 iunie 2015

Manuale digitale



Avantajele si dezavantajele manualelor digitale




Deși este îndoielnic că, cărțile tradiționale vor dispărea complet, cărți digitale au devenit din ce în ce mai populare. Unele prevede o mutare la manuale digitale in timp ce altii spun ca acest lucru nu se va întâmpla. Ca orice, există avantaje și dezavantaje valabile pentru a face trecerea digitale.

Ușor de transportat 

Oricine a lugged vreodată un rucsac de manuale grele de la un capăt de un campus la altul va fi în măsură să aprecieze acest avantaj. În loc de a mai multor cărți cu o greutate de câteva kilograme fiecare, fiecare manual că nevoile studenților pot fi accesate pe un dispozitiv ușor.

Cost total 

Pentru studenti pe un buget, fiind capabil de a reduce costul de manuale este foarte tentant. Dar, în unele cazuri, economiile sunt doar circa 10 la sută din costul de a cumpara un manual tradițional. Trebuie, de asemenea, considerăm că elevii pot cumpăra de multe ori manualele utilizate, care de multe ori costa mai puțin decât versiunile digitale. Trebuie de asemenea în considerare costul inițial al digitale de carte-cititor, care poate fi de sute de dolari. O societate, Marvell, lucrează la unul care va costa doar 65 de lire sterline sub, dar incapacitatea de a formatelor încrucișate va fi în continuare o problemă.

Word Capabilitățile de căutare 

Dintre toate avantajele, acest lucru poate fi mai convingătoare. Elevii care folosesc manuale digitale sunt capabili pentru a căuta cuvinte cheie și fraze destul de ușor. Acest lucru se poate face în căutare de informații specifice mult mai ușor decât să pagină printr-un text gros.

Nu poate evidenția Note 

Mulți studenți urmări de-a lungul timpul unui curs de clasă și de a evidenția pasaje importante, așa cum le văd. De asemenea, în timp ce studia, unii studenți folosesc un marker pentru a ajuta la a face găsirea pasaje-cheie mai ușor pe citirea următor. Acest lucru poate părea ca un lucru mic, mai ales că unii cititori de carte nu au un fel de a evidenția caracteristici, dar mulți studenți ar putea fi dispus să renunțe la posibilitatea de a evidenția pasaje în mod tradițional.

Formate multiple 

Deoarece nu există mai mult de un format, și nu fiecare carte va fi disponibil pe fiecare tip de cititor, este posibil ca elevii vor trebui să aibă mai mult de un cititor pentru a accesa toate cărțile necesare. În timp ce unele campusuri au un program loc în care există o garanție că toate manualele vor fi disponibile pe cititor lor selectat, există de multe ori alte lecturi cerute de profesori care nu pot fi compatibile. În cazul în care un elev nu poate obține tot materialul lectură care vor avea nevoie, vor fi mai puțin probabil să plătească pentru un cititor digital.

Bibliografie:
  • www.image.com


IAC- curs 6




Bibliografie:
  • www.image.com





IAC- curs 5

                               

                              Masive Online Open Course


  


    Sistemul este implementat de o serie de organizații non-profit din întreaga lume, la care oricine are acces prin intermediul Internetului.
    Deosebirea față de sistemul tradițional este evidentă, însă sistemul MOOC se diferențiază și față de alternativa clasică a sistemelor online, în sensul că majoritatea nu percep taxe și nu limitează numarul de participanți. Sistemul MOOC este, de cele mai multe ori, gratuit, dar există și anumite cursuri pentru care este necesară plata unei taxe, atunci când absolvirea unui curs poate fi transformată în puncte de credit pentru facultățile respective.
   Implementarea sistemelor MOOC se realizează în cadrul parteneriatelor dintre organizațiile non-profit și unele dintre cele mai mari universități din lume, precum MIT, Stanford sau Harvard.
   Această modalitate de organizare a cursurilor online permite accesul a milioane de studenți, oferind astfel acces simplu și gratuit la educație. De asemenea, participanții au ocazia să interactioneze și să facă schimb de experiență cu studenți din toate colțurile lumii.
   Fiind implementat inițial în SUA, de unde vine și cel mai mare numar de participanți, acest sistem a pătruns rapid și în Europa și celelalte continente.
   În prezent cursurile acoperă o arie variată de discipline, de la informatică, fizică sau matematică, până la medicină, stiințe umaniste și stiințe sociale.
  Principala platforma  MOOC este cea implementată de Coursera, însă au aparut și altele precum:edX, OpenupEd, NovoED, Future Learn, Udemy.


















     


   
Bibliografie:
  • www.image.com








IAC- curs 4


                                     Flipped Classroom








   Flipped Classroom este o  metodă modernă de învăţare, centrată pe elev/ student .
   Această, este denumită ,, Flipped learning” pentru că procesul de predare- învățare nu se realizează în mod obișnuit, astfel  predarea se realizează acasă, iar temele  în clasă. Predarea care se făcea în mod normal în clasă de către profesor, acum se relizează cu ajutorul unor lecţii video înregistrate de profesor  sau cu ajutorul unor materiale electronice  pe care profesorul le consideră potrivite pentru conţinutul respectiv de învățat . Această  metodă de predare este foarte flexibilă pentru elev/ student pentru că acesta  poate urmări video-ul când vrea și de câte ori vrea.
  Bineînţeles, durata video-ului nu trebuie să  depăşească 10 minunte ,  pentru că elevii se plictisesc repede, conform unui sondaj realizat în 2014 .
  Realizarea temelor sau a aplicațiilor practice se relizează în clasă, tocmai pentru  a facilita  și asigura înţelegerea noilor cunoştinţe și pentru  a cordona aplicarea  acestora de către un specialist.





Bibliografie:

  • www.image.com

IAC- curs 3



Learning Management System




Learning Management System este  o aplicaţie software  care  facilitează procesul de învăţare  prin oferirea de cursuri.
În România conceptul de LMS a pătruns în anul 2000 ( http://www.elearning.ro/fenomenul-e-learning-laboratoare-virtuale-si-multi-touch )

În cadrul Departamentului Credis un deosebit succes l-a avut sistemul LMS ,, home-made” coordonat de prof. univ.  Bogdan Logofatu. În anul 2010 , Departamentul Credis a început să utilizeze platformele electronice Google,  care au facilitat comunicarea dintre profesori și studenți, studenți- studenți.
Crearea unui cont Google oferă o multitudine de servicii WEB dintre care cele  mai utilizate sunt: GMail, GDrive, GCalendar, GGroups.

Cerințe LMS pot fi urmatoarele:

  1. personalizarea interfeţei de către utilizatori
  2. permiterea accesului de pe diferite dispozitive
  3. aplicații pentru BYOD
  4. posibilități de auto-evaluare, evaluare și înregistrare a activitații studentului în vederea acordării unui certificat recunoscut oficial













Bibliografie:
  • http://image.google.com/

IAC- curs 2








Din perspectiva Taxonomiei lui Bloom educația trebuie să fie abordată în maniera holistica incluzând următoarele domenii: cognitiv, afectiv, psihomotor.

Conceptul de I-Curriculum se referă la cunoştinţele și aptitudinile necesare omului pentru a trai și lucra într-o societate digitală.
Conceptul de E-Curriculum se referă la capacitatea de adaptare, asimilare și utilizare a tehnologiei .






Bibliografie:
  • www.image.com

IAC- Curs 1


Stundentii in secolul tehnologiei




Secolul 21 reprezinta secolul in care este foarte usor sa faci diferența între un nativ digital și un imigrant digital ; difereța este data de perioada de apariție a tehnologiilor care este o graniță între cele două generații. 
De o parte a granitei se afla imigrantul digital , acesta   s-a nascut înainte de apariţia tehnologiilor  și a întâmpinat dificultați în utlizarea tehnologiei , pe când nativii digitali s-au nascut după apariția tehnologiilor  și sunt consideraţi ca făcând parte din ,,Generația Z”.
În ziua de astăzi, tehlonogiile sunt o parte integrantă din viața studentilor , aceștia deținand trei sau mai multe dispozitive electronice care se pot conecta la internet.
,,Contaminarea  cu virusul tehnologiei “  a nativilor începe la varstele mici.
Pentru o integrare activă în societate și ,,contaminarea cu virusul digital “,  cetăţenii au nevoie de următoarele abilităţi : gândire critică și de rezolvare a problemelor ; colaborarea în reţelele și de conducere de influențe ; agilitate si adaptabilitate ; iniţiativă și entuziasm ;comunicare orală și scrisă eficientă; accesarea și analiza de informaţii ; curiozitate și imaginatie.




Bibliografie:
  • www.image.com

duminică, 31 mai 2015

Learning How to Learn week 4



Renaissance Learning and Unlocking Your Potential



      In cea de-a patra saptamana a cursului "Learning How to Learn", nivelul parcurs "Renaissance Learning and Unlocking Your Potential", ne invata   faptul că pentru înţelegerea și învățarea eficientă a unor concepte  din diferite domenii este necesară realizarea unor analogii sau creearea unor metafore, de preferat vizuale.


    O altă idee importantă este schimarea modului in care ne  gândim la un test  prin evitarea expresiei ,, Nu pot să fac!”. Este foarte importantă adoptarea unei atitudinii pozitive pentru că reduce stresul și îmbunătăţeşte performanţele.
În cazul în care avem o lucrare  a doua zi trebuie să dormim suficient pentru a-i permite creierului să functioneze la nivelul optim. De asemenea ,trebuie să avem grijă la postura corporală și la modul cum respirăm. Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de rezultatele lucrarilor și trebuie să privim notele mici ca o metodă de învăţare, pentru că din greşeli învăţăm.
Înainte de a preda lucrarea trebuie să o verificam, iar verificarea se face în sensul invers al rezolvarii exercitiilor pentru a identifica mai uşor erorile.

    Am reținut că este mai bine să începem să rezolvam problemele grele și apoi pe cele uşoare sau să le alternam, una grea una uşoară.


   Acesta a fost feed-back-ul meu in ceea ce priveste nivelul parcurs saptamana aceasta.
  Mai jos voi atasa imaginea care demonstreaza parcurgerea nivelului "Renaissance Learning and Unlocking Your Potential".









Bibliografie:
  • https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

joi, 14 mai 2015

Learning How to Learn Week 3

 Procrastination and Memory


     Cea de-a treia saptamana pe site-ul Coursera, m-a indreptat catre parcurgerea celei de-a treia etape, care a reprezentat informatii legate despre memorie si  asa zisa amanare a sarcinilor, in limba engleza, procrastionation. Marturisesc ca acest nivel mi-a placut cel mai mult, deoarece am fost foarte interesata de aceasta evitare a amanarii, cum s-ar traduce.
  Procrastination and Memory prezinta in intervalul de 1h 03m, informatii despre cum sa ne valorificam fricile si astfel sa putem  evita amanarea realizarii sarcinilor. 
  Pentru a putea evita aceasta amanare, trebuie sa respectam urmatorii pasi:
a) the cue- tacerea o putem identifica in determinarea urmatoarelor categorii: locatia, timpul, starea si reactiile.
b)the routine- aici trebuie sa ne concentram atentia asupra mai multor actiuni si sa apelam, in cele din urma la tehnica promodo. Modul prin care putem profita de aceasta rutina este realizarea unui plan, care trebuie sa fie productiv.
c)the reward- chiar daca recompensa este nesemnificativa, ea trebuie sa existe pentru  motivatia noastra.
d) the belief- cel mai important mod prin care iti poti schimba amanarile este credinta ca poti face acel lucru sau acea sarcina.
   O alta modalitate de evitare a amanarii este realizarea unei liste zilnice cu lucruri de facut.
   In timpul parcurgerii acestei etape, profesoara Barbara Oakley, spunea ca "un zombie fara o lista apatic", insemnand ca acesti zombie ( persoane carora le este teama sa realizeze sarcini), sunt indiferenti fata de orice sarcina. Realizarea acestei liste ne ajuta sa progresam, ba chiar sa ne dorim   s-o urmarim zilnic, deoarece ne conduce catre succes. 




  Ca sa dea randament, aceasta lista trebuie s-o citim inainte de a dormi, deoarece acest lucru conduce la realizarea tuturor sarcinilor in urmatoarea zi. De asemenea, cele mai grele sarcini trebuie sa le realizam primele, deoarece dimineata avem cea mai mare forta de munca. Un alt mod care duce catre succesul evitarii amanarii este acela de a ne planifica timpul dupa realizarea sarcinilor (the quitting time)
  


 Summing up procrastination prezinta etape importante in atingerea succesului zilnic, realizand astfel toate sarcinile, de aceea trebuie respectate urmatoarele etape:
1.Pastreaza-ti un jurnal cu planuri/idei;
2.Angajeaza-te intr-o anumita rutina in care sa iti realizezi toate sarcinile;
3.Amana recompensa pana la finalizarea sarcinii;
4.Castiga increderea noului tau plan;
5.Trebuie sa ai planuri de rezerva pentru momentele cand inca amanam;
6. Mananca-ti broastele mai intai, in fiecare zi (rezolva sarcinile grele la prima ora din zi).

  In ceea ce priveste momoria, am aflat ca emisfera dreapta dominata de atentia vizuo-spatiala este caracteristica la majoritatea oamenilor, dar baza anatomica ramane necunoscuta. Emisfera dreapta ne ajuta la memorarea rapida a informatiilor, dar aceasta trebuie insotita de repetitie, deoarece aceasta conduce la memorarea acestora pe termen lung. De asemenea, in timpul dintre repetitii are loc fixarea informatiilor in MLD, de aceea nu trebuie sa subestimam rolul repetitiilor.
    
  Acesta a fost feed-back-ul meu in ceea ce priveste nivelul parcurs saptamana aceasta.
  Mai jos voi atasa imaginea care demonstreaza parcurgerea nivelului Procrastination and Memory.

  Happy memories and plan your quitting time!








Bibliografie:
  • http://image.google.com/
  • https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

Learning How to Learn Week 2


Chunking


 Cea de-a doua etapa a cursului Learning How to Learn  de pe platforma Coursera, Chunking, ne prezinta in intervalul de 1h 03m , aceasta metoda si modul acesta de utilizare.
   Aceasta metoda presupune testarea unor subiecti care trebuie sa reproduca elemente sau informatii pe care acestia nu le-au studiat inainte de aceasta testare.  Elementele de testare includ in general, cuvinte, silabe, cifre/numere, sau liste de scrisori. Aceste raspunsuri sunt bazate pe corelarea caracteristicilor perceptuale a imaginilor prezentate sau a diverselor moduri de testare.
   Dupa parcurgerea cursului online si a intrebarilor de verificare dupa fiecare video, trebuie trecut testul de evaluare a cunostintelor acumulate, alcatuit din 12 intrebari.


    Dovada parcurgerii celei de-a doua etape se afla mai jos.


         
Happy memories and love to learn!




Bibliografie:
  • http://image.google.com/
  • https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

Learning How to Learn Week 1


What is Learning?



   Beneficiile Coursera sunt multiple, iar eu m-am bucurat de aceste beneficii chiar de la prima etapa a cursului, desigur.
   In prima etapa a cursului si anume "Ce este invatarea", Dr. Terrence Sejnowski si Barbara Oakley, ne explica in cadrul acestor cursuri filmate, cum putem sa invatam eficient prin utilizarea unor metode simple, dar utilizarea acestora necesita un minim efort pentru acest succes.
 "What is learning" este alcatuita din mai multe etape destinate invatarii. Aceste etape sunt: Focused vs. Diffuse thinking; Procrastination,Memory and Sleep; Sumarry si in final Review-ul alcatuit din 14 intrebari si din care minim 11 trebuie rezolvate corect.
  Prima etapa a fost foarte interesant, deoarece ne sunt expuse metode prin care putem invata eficient.   Cea mai interesanta a fost  metoda promodo, care presupune respectarea a patru etape simple pentru a putea realiza o anumita sarcina. Mai intai trebuie sa aloci acelei sarcini 25 de minute, apoi trebuie sa te concentrezi doar pe acea sarcina, renuntand la factorii perturbatori, trebuie sa te concentrezi si intr-un final sa te recompensezi. (reward)


Alte informatii utile au fost despre importanta somnului si al exercitiilor fizice in invatarea eficienta.
  Realizarea acestora  cat mai bine, ne ajuta sa acumulam cat mai multe informatii, dar cel mai important este ca aceste informatii vor fi memorate pe termen lung.
  Sunt foarte incantata de aceasta prima etapa a cursului si sper ca si celelalte sa fie la fel de interesante.

   Primul jurnal reflexiv al acestui curs se incheie aici si astept cu nerabdare realizarea urmatorului.
   Mai jos voi atasa dovada parcurgerii primei etape.
                                                     

 Happy memories and live with promodoro tehnique!




Bibliografie:
  • https://images.google.com/
  • https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

marți, 17 martie 2015

INSTRUIREA ASISTATA DE CALCULATOR



 






 De ce Instuirea asistată de calculator?



   Învăţarea cu ajutorul calculatorului şi a elementelor multimedia este o metodă didactică activă. Instruirea asistată de calculator permite realizarea unei educaţii bazate pe profilul intelectual al elevului. Pune elevul în situaţii de interacţiune şi comunicare rapidă, realizate într-un mediu care permite o difuzare masivă a conţinuturilor şi o flexibilitate a timpului prin îmbinarea mijloacelor de comunicare sincrone cu cele asincrone. In cazul unei instruiri asistate de calculator, interactivitatea este generalizată, oferind celui care învată un feedback permanent, deoarece se produc efecte vizibile şi imediate pe ecranul calculatorului. Instruirea asistată de calculator presupune o cercetare a elevului supravegheată şi îndrumată de profesor, care îl ajută în realizarea operaţiilor tehnice, a celor de documentare, în identificarea legăturilor între informaţii, conducându-l către o nouă cunoaştere. Învăţarea cu ajutorul calculatorului permite instrumentarea de situaţii şi contexte favorabile realizării de formalizări abstracte ale achiziţiilor elevilor şi incurajează personalizarea actului educaţional prin oferirea unei libertăţi de acţiune.


                      Ce este Instruirea asistată de calculator?


    Instruirea asistată de calculator (IAC) reprezintă o metodă didactică sau o metodă de învăţământ , care valorifică principiile de modelare şi analiză cibernetică a activităţii de instruire în contextul noilor tehnologii informatice şi de comunicaţii , caracteristice societăţii contemporane . Sinteza dintre resursele pedagogice ale instruirii programate şi disponibilităţile tehnologice ale calculatorului (sistemului de procesare a informaţiei) conferă acestei metode didactice calităţi privind : ƒ informatizarea activităţii de predare– învăţare– evaluare; ƒ îmbunătăţirea IAC prin intermediul unor acţiuni de: gestionare, documentare, interogare; ƒ simulare automatizată interactivă a cunoştinţelor şi capacităţilor angajate în procesul de învăţământ, conform documentelor oficiale de planificare a educaţiei. 
    Metoda IAC valorifică următoarele operaţii didactice integrate la nivelul unei acţiuni de dirijare euristică şi individualizată a activităţilor de predare– învăţare–evaluare : ƒ organizarea informaţiei conform cerinţelor programei adaptabile la capacităţile fiecărui student ; ƒ provocarea cognitivă a studentului prin secvenţe didactice şi întrebări care vizează depistarea unor lacune, probleme, situaţii problemă ƒ rezolvarea sarcinilor didactice prezentate anterior prin reactivarea sau obţinerea informaţiilor necesare de la resursele informatice apelate prin intermediul calculatorului; ƒ realizarea unor sinteze recapitulative după parcurgerea unor teme , module de studiu, lecţii, grupuri de lecţii, subcapitole, capitole, discipline şcolare ; ƒ asigurarea unor exerciţii suplimentare de stimulare a creativităţii elevului; Proiectarea instruirii implică organizarea şi ordonarea materialului care urmează să fie predat →învăţat →evaluat la nivelul corelaţiei funcţional– structurale dintre profesor şi elev . 
     Profesorul sau instructorul proiectează o acţiune bazată pe patru operaţii concrete : ƒ definirea obiectivelor pedagogice ƒ stabilirea conţinutului ƒ aplicarea metodologiei ƒ asigurarea evaluării activităţii didactice, educative , respective . oftware educaţional 4 Proiectul pentru Învăţământul Rural , proiectarea instruirii asistate de calculator (IAC) poate fi definită ca fiind dezvoltarea sistematică a specificaţiilor procesului de instruire utilizând teoriile învăţării şi instruirii pentru a asigura realizarea calităţii procesului de instruire. Proiectarea instruirii este definită de un întreg proces: de analiză a necesarului de deprinderi şi cunoştinţe şi a obiectivelor învăţării; şi de concepere a unui sistem de transfer şi de livrare care să asigure satisfacerea acestor necesităţi . Proiectarea instruirii include : ƒ dezvoltarea unor activităţi şi materiale de instruire ; şi ƒ testarea şi evaluarea tuturor activităţilor de instruire şi învăţare Proiectarea Instruirii este considerată o Disciplină . Proiectarea Instruirii este acea ramură a cunoaşterii ştiinţifice care se ocupă cu cercetarea şi teoretizarea strategiilor de instruire, cât şi a proceselor de concepere şi implementare a strategiilor de instruire .        Proiectarea Instruirii este considerată o Ştiinţă . 
   Proiectarea Instruirii este ştiinţa creării metodelor precise pentru conceperea, dezvoltarea, implementarea, evaluarea şi exploatarea (menţinerea) structurilor funcţionale care facilitează învăţarea pentru unităţi mici sau mari de subiecte ştiinţifice, indiferent de complexitatea structurii acestor unităţi .
    Proiectarea sistematică şi metodică a procesului de instruire este avantajoasă deoarece : 
1. Susţine instruirea centrată pe învăţare 
2. Menţine o instruire efectivă , eficientă, şi atractivă 
3. Susţine comunicarea şi colaborarea dintre proiectanţi , profesori, specialişti în informatică aplicată şi utilizatori 
4. Facilitează diseminarea cunoştinţelor pedagogice de către educatorii 
5. Oferă soluţii practice, posibile şi acceptabile pentru problemele de instruire 
6. Faza de analiză susţine de asemenea elaborarea ulterioară a unor alte tipuri de materiale didactice 7. Asigură că ceea ce se predă este necesar pentru realizarea obiectivelor de învăţare ale elevilor 
8. Facilitează o evaluare corectă şi precisă a procesului de instruire



Bibliografie:

  •  INSTRUIRE ASISTATĂ DE CALCULATOR- Daniela Vlădoiu                   (http://hiphi.ubbcluj.ro/Public/File/sup_curs/istorie110.pdf);
  • http://image.google.com/